Borç yapılandırma kapsamına girecek kişi sayısı açıklandı.

14 milyon 156 binden fazla vatandaşın devlete olan borcu yapılandırılacak.

Milyonlarca vatandaşı doğrudan ilgilendiren Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı yapılandırma paketinin görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda sürüyor. Önümüzdeki günlerde düzenlemenin genel kurula gelmesi ve yasalaşması bekleniyor.

2000 lirayı aşmayan borçlar düzenlemeyle silinecek. Aşanlar ise yapılandırılacak.

Toplamda 521 milyar liralık bir alacağı kapsayan yapılandırma düzenlemesiyle, 4,6 milyar liralık borç silinecek. Düzenlemeden 14 milyon 156 binden fazla vatandaşın faydalanması bekleniyor.

Yapılandırma düzenlemesi 31 Aralık 2022 öncesi borçları kapsayacak. Düzenleme Resmi Gazete’de yayımlandıktan sonra 30 Nisan’a kadar başvurular alınacak. İlk taksit için 31 Mayıs tarihinin belirlendiği kaydediliyor.

Peşin ödeme yapacak olan vatandaşların borçlarında büyük indirimler yapılacak.

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin açıklamalarda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş şunları söylemişti:

Vatandaşlarımızın ihtiyaç duyduğu düzenlemeleri bir bir hayata geçirdik. Bir süredir vatandaşlarımız borçların yapılandırılması noktasında talepte bulunuyorlardı.

Aldığımız kararla, “Son derece kapsamlı bir yapılandırma düzenlemesi getirelim, kamuya olan borçlara ödeme kolaylığı getirelim” dedik.

Vatandaşlarımızın vergi dairelerine hangi türden olursa olsun tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldık.

Tüm vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü ve otoyol kaçış düzenlemeleri, adli para cezaları, üst kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 sayılı kanun kapsamında idari cezalar gibi, tüm idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecri misiller, kaynak kullanımı destekleme prim borçları gibi tüm borçlar yapılandırılarak ödenebilecek.

Gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme zamları gibi alacaklar da yapılandırma kapsamında.

Sosyal Güvenlik Kurumuna sigorta primi, emeklilik keseneği, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigortalılık primi ve topluluk sigortası primi, ön değerlendirme , araştırma veya tespit aşamasındaki eksik işçilik prim tutarları, idari para cezaları, gecikme cezaları ve gecikme zamları bu kapsamda.

Yersiz ödenen gelir ve aylıklardan kaynaklı alacaklar da bu düzenleme kapsamında.

Belediyelerin, Gümrük Müdürlüklerine, Milli Emlak Müdürlüklerine ödenecek ceza ve vergiler de bu kapsamda.

Belediye gelirleri kapsamında, belirlenen ücret ve pay alacakları ile bunlara bağlı alacaklar.

Hazırladığımız teklifte 31 Aralık 2022 tarihini esas aldık. 31 Aralık 2022 ile öncesindeki tüm kamu alacakları yapılandırma kapsamında değerlendirilecek.

Ayrıca matrah ve vergi artırımı da yapacağız.

Kesinleşmiş alacaklarda borç asıllardan vazgeçmiyoruz. Borç asıllarının gecikme zammı, faiz gibi alacakları güncelleyeceğiz. Kanun metninde yurt içi üfe oranlarıyla ilgili özel düzenleme yapıyoruz. 1 Kasım 2016 tarihinden önceki dönemler için TÜİK tarafından ilan edilmiş ÜFE aylık değişim oranlarını, 1 Kasım 2016 tarihinden itibaren aylık 0,75 oranını esas alıyoruz.